Foto: Katarina R. Malmedal
Etter en måned i Ghana har jeg enda ikke begynt med studiene, men jeg har dog blitt litt rikere på erfaringer, reiser og kulturelle opplevelser. Her kommer en liten oppsummering:
- Det kan være lett for en vestlig turist å ta forgitt vann, strøm og internett-tilgang. Det er dog helt normalt i Ghana at du plutselig ikke kan dusje, flushe ned i toalettet, vaske klær, nyte "brisen" fra takviften, eller sitte timesvis på nettet.
-"Ghana time" er virkelig en utfordring for den norske tålmodigheten min. Bestiller man et måltid, kan ventetiden ofte bli en time eller mer. Å bli hentet kl.16:00, kan på "ghana time"egentlig si kl.20:00. Streiken gjør treige og dårlige beskjeder fra UG, ENDA treigere. Vi vet fortsatt ikke når eller OM vi virkelig kommer i gang med studiene her. Prøver likevel å tilpasse meg denne "tiden" på best mulig måte: Lage noe mat selv, møte opp på "forelesninger" (tomme/noen få studenter i forlesningssaler uten foreleser), drive "lobby-virksomhet" på fakultetene for å sjekke opp i fag og timeplaner. Det virker i mine vestlige øyne som ghanesere ikke har et begrep om tid i det hele tatt. Et godt eksempel er også fra gårsdagens teaterforestilling (som må nevnes ikke begynte helt til tida), hvor det ble avholdt en "1 min. stillhet" til minne om en av skuespillernes avdøde slektning, på "ghana time" varte denne bare i ca.5(!) sekunder. Det rakk akkurat å bli stille i salen, før det ble sagt "thank you".
- Apropos tid: Jeg har vært i afrikanske landsbyer der det føltes som om tiden nærmest sto stille, i forhold til den hektiske tilværelsen jeg har opplevd i større byer som f.eks Accra.
- Jeg aner ikke hvor mange myggestikk jeg har lenger. Sluttet å telle etter det 15.
- Korrupsjon virker helt vanlig og synlig i Ghana. Et eks: Taxisjåfører kan kjøpe seg inn på campus. Vanligvis må de ha et godkjent ID-kort de må vise hver gang, men det er tydeligvis like lett å kjøpe seg inn og ut. Det sier litt om sikkerheten her på campus. Virker ikke som disse "Green Men's" har helt kontroll på hvem de slipper inn. Derfor er det ekstra viktig at vi alltid låser dørene og gjemmer/låser inn verdisaker.
- Jeg har sett tre (!) stjerneskudd på afrikansk nattehimmel (men rakk aldri å ønske meg noe)
- En apekatt har sittet på skuldrene mine og spist banan.
- Man svetter hver eneste dag, nærmest konstant på grunn av varmen og den høye luftfuktigheten (så høy som 80-90%). Når det er sagt trenger jeg da ikke å beskrive hvor mye jeg har svettet de gangene det har blitt fuktige kvelder "på byen" (eller på en strand), med heftig dansing til live reggae og tromme musikk.
- Jeg har lært meg noen daglige og viktige gloser på Twi (lokalt språk) som jeg prøver å praktisere hver dag, når jeg betaler, hilser eller handler.
- Farger er ganske viktig for ghaneserne fordi de har symbolske betydninger. F.eks symboliserer grønt vekst og gult rikdom(derfor er Ashanti folket kjent for å ikle seg denne fargen, de blir også symbolisert med gull, fordi de ofte eier mye gull og/eller blir symbolisert med rikdom).
En lokal ghaneser lærte meg at ghanesere har visse "fargekoder", særlig i begravelser. I begravelser der folk er kledd i svart, symboliserer det at personene som bærer denne fargen mener den avdøde personen døde av heksekraft eller svart magi. Hvitt symboliserer en naturlig død (død uten påvirkning fra f.eks svart magi), og rødt symboliserer at personene som bærer denne fargen mener den avdøde personens død var en ulykke. I begravelser kan det derfor også være en mikset "fargekode", f.eks rød og svart, eller svart og hvitt, fordi begravelsesfølget kan være uenige i hvordan den avdøde faktisk døde.
- Vi har hatt Løvenes Konge filmkvelder på ISH 2. Det var magisk å se alle tre filmene og vite at en faktisk befinner seg på det Afrikanske kontinentet (selv om Ghana ikke har alle de fem store av de afrikanke dyrene, og at filmens natur er lagt til Øst-Afrika).
- Det er mange forskjellige lukter i dette landet, men ofte er det visse lukter som går igjen: Hasj, urin, myggspiral, jord/sand, bål, grill, eksos.
- De fleste ghanesere er dypt religiøse. En gudstjeneste kan vare i 3 timer, prossesjoner med sang og trommespill kan foregå kl.04:00, kl.05:00 og kl.06:00 om morgenen (opplevde dette i en landsby i Volta regionen), det spilles religiøs musikk over alt (i taxi, i tro tro, i butikken), alle tro tro'er har religiøse "budskap" på bilen: "Thank you God", "His Grace", "I take you to God", "Jesus" ect.
- Ghanesere virker ikke særlig vare for lyd, det virker som de liker høye lyder og mitt inntrykk er at det virker vanlig å snakke høyt til hverandre. Og jeg har inntrykk av at de liker diskusjoner, har ofte overhørt høylytt prat og heftige diskusjoner. Musikken/radioen er høyt på i bilen, på kjøpesenteret, i butikken osv. Prestene roper ut sitt budskap i gudstjenestene, også selv om de har mikrofon. Og en vanlig kommunkasjonsform fra tro tro´s til lokale langs veien er at det ropes ut hvor trotrosene skal, med bruk av en egen bevegelse og håndtegn, f.eks: "Accra, Accra, Accra!!!"(finger rett opp), "Circ, Circ, Circ!!!" (roterende håndbeveglse), "Medina, Medina, Medina!!!"(hånden til den ene siden). Setter derfor pris på å kunne slappe av på rommet i stillhet innimellom, med takvifte som eneste lille "støyende problem", med mindre det ikke kommer noen forbi rommet som snakker høylytt da.
- Må nevnes at vi internasjonale studenter kan bråke mye vi også, særlig her på ISH. Amerikanerne som er i flertall her, er spesielt høylytte.